Livestreamen in het nieuwe werken anno 2021


Een professionele livestream vanaf je thuiswerkplek is door de veranderingen die we het afgelopen jaar hebben meegemaakt een interessante mogelijkheid geworden. Waar zoiets een jaar geleden misschien als een omslachtige optie werd gezien, geeft een livestream nu de beste kans om je evenement of presentatie doorgang te laten vinden. Met een ministudio voor thuis – en een beetje professionele hulp – is een online evenement met iedere doelstelling mogelijk. We vertellen je dan ook graag meer over de vooruitstrevende manier van livestreamen, die we komend jaar steeds meer zullen zien.  

Jouw thuiswerkplek als studio 

Het principe van een studio in huis is niet nieuw. Videogamestreamers op platforms als Twitch en Facebook en vloggers op YouTube en TikTok hebben hun plek zo ingericht dat kijkers alles op de voet kunnen volgen. En ja, dat gebeurt met een kraakheldere kwaliteit van zowel beeld als geluid. Nu worden die principes ook toegepast voor professionelere doeleinden, wat natuurlijk weer andere eisen en wensen met zich meebrengt. Dat begint met het inrichten van jouw thuiswerkplek als studio.  

Een professionele mini-thuisstudio bevat alles wat je nodig hebt om een professionele livestream te faciliteren. Wij kunnen die thuisstudio voor je realiseren zonder dat er een technicus aanwezig hoeft te zijn. Dat is best bijzonder! En het maakt ons – en jou – heel flexibel. Wij bedienen de techniek vanuit kantoor. Jij kunt gewoon vanuit je perfect ingerichte thuisstudio de livestream houden.  

Wat is er nodig voor een livestream vanuit huis? 

Er zijn verschillende aspecten die samen zorgen voor een geschikte studio voor jouw livestream. Denk daarbij aan techniek, maar ook aan de omgeving van de plek waar je zit. De volgende onderwerpen zijn daarbij in ieder geval belangrijk. 

Techniek 

  • Zorg voor een goede internetverbinding, opdat de kwaliteit van de stream gewaarborgd is. Gebruik bijvoorbeeld glasvezel of een uitgebreider internetpakket.   
  • Maak geen gebruik van virtualisatieprogramma’s, waarbij er uit de cloud gewerkt wordt. Dit is bij veel gemeenten bijvoorbeeld gebruikelijk. 
  • Zorg voor een goede PC met genoeg kracht om de presentatie te draaien en de data van de livestream zonder onderbrekingen uit te zenden.  
  • Gebruik meerdere beeldschermen zodat je overzicht behoudt en er bijvoorbeeld ruimte is voor autocuesoftware (vergelijkbaar met wat een nieuwslezer gebruikt).  

Omgeving 

  • Creëer een stille ruimte zonder afleiding zoals koffiezetapparaten of een wasmachine.    
  • Maak een goede achtergrond die, net als de ruimte zelf, niet afleidt.  

Het makkelijk voor je maken 

Natuurlijk moet een livestream vanuit huis een oplossing zijn die je gemak oplevert. De bovenstaande basiseisen voor een goede livestream en het innovatieve karakter laat je misschien twijfelen of het wel een geschikte optie voor je doelstelling is, maar wij maken het graag gemakkelijk voor je! Zo pluk je wel de voordelen van een livestream vanuit huis en hoef je je geen zorgen te maken om de technische aspecten.  

Hoe we dat doen? 

Allereerst zorgen we voor professioneel beeld en geluid en een goede belichting. Hiervoor krijg je een thuispakket toegestuurd. De instellingen en begeleiding krijg je rechtstreeks vanuit Valo Media, maar dan op afstand. We staan je in de hele voorbereiding bij. Dus de frustratie zoals je die kent van bijvoorbeeld een Ikea-meubel in elkaar zetten, blijft je bespaard! Wanneer alles klaarstaat, testen we samen met jou de audio, de video, de presentatie, de module om vragen te stellen, de chat en bijvoorbeeld de poll-functie (die je een flinke stroom aan interactief contact kan opleveren). 

Tijdens de livestream laten we je ook niet aan je lot over, maar staan we je juist bij. Jij kunt je dan volledig concentreren op je presentatie. Vanuit Valo Media is er een Zoommanager of presentatiemanager aanwezig die dienst doet als moderator. Dit betekent dat diegene de polls activeert, eventueel mensen verwijdert uit Zoom, de spreker unmute en de rest juist mute en in het algemeen zorgt voor een goed verloop van de livestream. Bij een presentatie voor bijvoorbeeld 150 man is dat geen overbodige luxe. 

De voordelen 

Deze innovatieve manier van livestreamen biedt verschillende mogelijkheden. We zetten er daar graag een aantal van voor je op een rij. 

  • Focus je op de inhoud 

Als organisatie kun je je focussen op de inhoud, omdat alle overige zaken al tot in de puntjes geregeld zijn.  

  • Geen omkijken naar techniek 

Als livestreampartij zorgen wij ervoor dat alles op voorhand tot in de puntjes getest is en tijdens de stream regelen wij de techniek. Je hebt er dus geen omkijken naar. 

  • Niet meer hoeven rommelen met Zoom 

Zoom heeft als voordeel dat er veel mogelijk is, maar door al die knopjes en opties kan er ook veel fout gaan. Dit risico nemen we weg door de bediening volledig van je over te nemen.  

Meer weten? 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een innovatieve livestream vanuit huis? En wil je weten hoe livestreams vanuit huis je helpen bij het behalen van je strategische communicatiedoelstellingen? Neem dan eens contact met ons op! We vertellen je er dan graag alles over.